Cerita pasal Hypermarket

Kopipes dari seorang teman di Facebook…

ROSHAM BUKAK SUPERMARKET?????
____________________________

Hari ni keluar dekat newsfeed kan yg Rosyam Noor hero malaya satu ketika dulu hari ni berjaya launching supermarket.

Kui… kui… kui… kui…

MACAI!!!

Mak Cik ni salah sorang geran hunter jugak untuk naikkan perniagaan mak cik. Tp mak cik ni rakyat marhaen. Berbeza ngan rosham yg jadi artis sebelum dia berjaya bukak supermarket hari ni….

Back to beberapa tahun yang lepas… dan masa tu facebook pun tak sekencang hari ni.. dan instagram pun tak sure ada ke tidak… so time tu.. normal lah rakyat marhaen mcm kita ni kais pagi makan pagi.. kais ptg makan ptg… dan sama jugak dalam industri perfileman.. terutamanya pelakon pelakon, yang mana ramai pelakon muda cantik jelita kacak bergaya mula membanjiri industri… dan kemasukan aktor dr luar negara seperti aaron aziz dan adi putra yg makin mendapat tempat.. dan ditambah dengan hero yang sedia ada di dalam negara seperti rosham noor yang makin kertu….

Oleh itu, bagi memastikan periuk nasik tidak terputus.. dan seperti manusia normal lain.. rosyam noor pun memikirkan mcm mana nak janakan kewangan utk jangka masa panjang dan simpanan di hari tua..

Maka… salah satu idea yang beliau dapat ialah dengan menghimpit tokoh2 politik dan menjadi macai. Disebabkan orang politik perlukan media dan rosyam noor boleh menjadi orang penghubung antara media dan orang politik time tu… maka hubungan rosham ngan politik makin baik. Ditambah plak rosham ni pandai mengipas. Pandai memambah bara dlm api… so thats y orang makin sayang.

So salah satu job yg dia dpt time tu, adalah Kementerian Luar abandar dan Wikayah tiap tahun buat pertandingan bisness plan.. maka…. rosyam pun bekerjasama dgn KKLW untuk menerbitkan pertandingan itu ke layar televisyen.

Maka dengan sekelip mata nasib rosham berubah…

Selepas itu.. byk lagi.. job2 yg memerlukan camera dr agensi agensi dan kementerian berjaya dibolot oleh rosham.. maka sebab itulah, makin lama beliau makin berjaya..

Sehinggakan dilihat sebegai hero kesayangan parti politik berlogo keris.

Maka, sejak dari hari tu bila aku dengar citer rosham nak buat hypermart.. aku tak rasa kagum. Pelik. Takjub.. inspired dan sebagainya.. sebaliknya antara ayat yg keluar dimulut ialah…. Kroni… biasalah macai…

Nasib baik Najib dah tak jadi pm. Kalau tak konfirm yg potong riben bukak supermarket beliau tu ialah PM Malaysia.

Hmmmmm…

Melihat rakan artis berjaya… maka dia jadi cabaran dan inspirasi pd artis lain utk mengkayakan periuk nasik sendirik..next person yg aku nampak ialah mok Cun. A.k.a erma fatima.. ala… yg buat drama bodoh dok nyanyi nyanyi jerit2 time berbukak puasa tu…

Mula drama dia masa ada nora danish even masa seoson awal2 aku macam sonok jugak tgk cerita tu. Tp makin lama makin merapik.

Kenapa aku marah sangat ngan dia..

Entah lah…

Cuma aku nampak seolah olah dia nak naik kayakan diri dengan cara yg sama mcm rosham buat. Contohnya dia baik ngan dafii anak ismail sabri smpai bawak mamat tu berlakon dlm drama mokcun satu ketika dulu. Rupa rupanya diam diam sbb dia nak himpit bapak dafi suatu ketika dulu yg juga menteri kKLW.

So mesti korang tertanya2 ape lah ada sangat ngan menteri kKLW, dia bukan menterik kewangan pun…

Betul.. dia bukan menteri kewangan. Tp korang jgan lupa… dibawah agensi agensi nih lah banyak dana orang melayu ditempatkan.. contohnya MARA., felcra., risda dan sebagainya. Dan badan2 ni punyai peruntukan utk bantu bagi duit utk buat perniagaan…

Maka himpit punya himpit… maka tahun lepas Mok Cun pun dapatlah konsesi utk terbitkan pertandingan rbc yang dibuat dalam format rancangan realiti ceo desa.

Ko tengok yg jadi jurik time tu ialah dato alifff… kakak neelofa… che ta… fizo omar…… agak2 berapa lah KKLW bayar depa… dan rancsngan tu bukan sehari tau.. kalau tak silap drpd oktober smpai ke bulan 1 2018.. jadi ko pikir sendiri berapa banyak duit KKLW dah labor untuk program tu.. dan berapa banyak weh erma fstima dapat…..

Agaknya sebab tu lah kan erma umum dekat festival filem tahun lepas ckp nak bersara dah… dah kenyang makan duit paw kaaaaaa????

Owh ya…. kata erma.. dia nak tolong semua usahawan yg join program tu… tp nak tanya sikit…. dengar kata nak suruh orang2 kampung peserta program tu sain kontrak pun siap janji nak bagi duit belanja rm5000…. pastu agak2 usahawan yg masuk benda tu semua…. dah success boleh sama level ngan dato Vida tak??????

Ye ke???

Bukan kata geng2 tu semua belum dapat duit dpt satu sen pun….. kejammm nau erma.. so sebenarnya erma nak tolong usahawan ka atau nak kebas duit kerajaan tolong geng2 artis artis dia??????????

Kesimpulannya…

Erma ka… rosyam ka…… macai tetap macai. Mengkayakan poket sendirik saja. Alasan nak tolong orang melayu…

Tp alih2 dia jugak yg kaya sorang..

Sedih.

* * * * *

Pru 14,

tahu tak kenapa orang sokong PH. Padahal orang bukan suka sangat ngan wan azizah… orang lagi tak suka ngan tun mahathir yg ada rekod mentadbir tak berapa baik… dan orang pun bukan suka sangat ngan lim guang eng dan gobind singh yg bukan melayu dan muslim tu……..

Tp orang tolak Barisan Nasional sebab dia dah meluat ngan perangai berjuang utk kaya kan diri sorang sorang. Kita marhaen ni jugak sampai sudah kena bodoooooooooo je memanjang.

That y marhaen tak kenal wakil rakyat pH pun kita p undi PH dengan harapan stop kronism. Hentikan macai yg berhimpit dgn pak pak menteri untuk mengkayakan diri sendiri.

What a parasitism!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *